Visserij Historie Harderwijk
Nieuws Botter Stichting Vischafslag Visserijdagen Arrangementen Contact

TOP

VISSERIJDAGEN HARDERWIJK 2018

VOORBEREIDING BOKKINGRACE 2018 IN VOLLE GANG


VISSERIJDAGEN HARDERWIJK 2018

Donderdag 7 juni zal het een drukte van belang zijn in de haven van Harderwijk. Tientallen Botters, Pluten en Aken uit omliggende vissersplaatsen zullen arriveren om deel te nemen aan de Bokkingrace op vrijdagmiddag 8 juni.


Donderdagavond vindt in de grote tent naast de Vischafslag de voorstelling plaats van de film WILD, over de natuur op de Veluwe. Deze film, van de makers van de Nieuwe Wildernis, toont een prachtig beeld van de flora en fauna in onze directe omgeving, de Veluwe. De film heeft recent in de bioscoop gedraaid en is beslist de moeite waard. De voorstelling op donderdagavond 7 juni is gratis te bezoeken. De zaal gaat open om 20.00 uur en de voorstelling begint om 20.30 uur. De film neemt ongeveer anderhalf uur in beslag en het einde van de voorstelling is rond 22.30 uur.


Op vrijdagmiddag zal om 13.00 uur op het Wolderwijd het startschot worden gegeven voor de sportieve Botterrace naar Zeewolde. De strijd gaat natuurlijk om de HAV wimpel, (Harderwijk Als Visserijstad), die vanouds werd uitgereikt aan de visser die met de beste besomming thuiskwam. Tegenwoordig gaat het natuurlijk om de eer, maar er wordt zeker ook om de winst gezeild door de meer dan dertig botters die zijn verhuurd voor de race. Aan boord medewerkers en relaties van ondernemingen en instellingen die een schip hebben gehuurd en die samen met een vrijwillige maar deskundige bemanning het schip op koers proberen te houden. In de haven van Zeewolde wordt een mandje gerookte haring (= bokking) opgehaald en vervolgens wordt de thuisreis aanvaard. Medewerkers van watersportvereniging Flevo houden de koers nauwlettend in de gaten en bepalen met behulp van moderne meetapparatuur wie als winnaar van het evenement zal worden uitgeroepen.


Rond 16.00 uur is de prijsuitreiking in de Vischafslag bij de haven van Harderwijk en meestal ontaard dat in een gezellige drukte. Het vormt de opmaat voor het Harderwijks buffet dat hier gedurende het avondprogramma zal plaatsvinden en waarin gasten en bezoekers zich culinair kunne laten verwennen in een gezellige nautische sfeer. Het is een mooie gelegenheid om relaties aan te knopen en te netwerken en er wordt volop gebruikt gemaakt van deze mogelijkheid.


Ook de zaterdag is er veel activiteit aan de haven. Om 11.00 uur begint het officiële programma met een kranslegging voor de verdronken vissers uit Harderwijk bij het monument op het Bargje. Deze plechtigheid zal muzikaal omlijst worden door de Harmonie uit Harderwijk en junior stadsdichter Naomi Ramaker zal een voor deze gelegenheid geschreven gedicht voordragen.


Vanaf 12.00 uur zijn er diverse activiteiten langs en bij de haven. Diverse oude ambachten zullen zich presenteren. Er zijn rondvaarten met historische botters en op de nabij de Vischafslag zal er vis worden gerookt en wordt er gestreden wie de beste paling van Harderwijk rookt. Ook dit is een wedstrijd waar met verve gestreden wordt om de beker en de eer die deze titel met zich meebrengt.


Nabij de Vischafslag zal het historisch genootschap Levende Historie zich in vissersoutfit anno 1900 presenteren om een tijdsbeeld neer te zetten en een authentieke sfeer te creëren. In de grote tent bij de Vischafslag is het meestal een drukte van belang en uiteraard zullen er diverse Shantykoren present zijn om hun zeemansliederen ten gehore te brengen. Ook dit resulteert meestal in een gemoedelijke en gezellige drukte aan en rond de haven.


Zondagmiddag tenslotte is er het optreden van verschillende koren in de grote tent. Om 13.00 uur wordt de afstap gegeven door People United die zullen optreden tot 13.45 uur. Daarna wordt het stokje overgenomen door het Hazeskoor uit Harderwijk die hun levensliederen ten gehore zullen brengen. Rond 15.00 uur is het tijd voor het Pop- en Rockkoor uit Harderwijk en om 16.00 uur wordt de afsluiting verzorgd door Peppersweet uit Zwolle. Al met al een prachtig en divers programma voor muziek en koorliefhebbers waarbij iedereen aan zijn trekken kan komen.


Al met al bieden de Visserijdagen in Harderwijk een aantrekkelijk programma voor Harderwijkers en bezoekers uit de omgeving. We heten u alvast hartelijk welkom!


VOORBEREIDING BOKKINGRACE 2018 IN VOLLE GANG

Het duurt nog even, maar achter de schermen wordt al druk gewerkt aan de organisatie van de Visserijdagen 2018. Deze vinden dit jaar, net als vorige jaren, plaats tijdens de Harderwijker Aaltjesdagen in juni 2018. Visserijdagen gaan op donderdag 8 juni van start met de aankomst van tientallen Botters, Pluten en Aken. Deze verzamelen zich in de haven van Harderwijk voor de Bokkingrace op vrijdag 9 juni. Voor bedrijven, Stichtingen en businessclubs bestaan de mogelijk om zich in te schrijven voor deze Bokkingrace waarin wordt gestreden om de HAV Wimpel.

Aan boord van een authentiek visvaartuig of Botter wordt op het Wolderwijd een wedstrijd gezeild waarbij de schepen hun krachten onderling meten. In de haven van Zeewolde wordt een mandje gerookte bokking opgehaald waarna de terugreis naar Harderwijk wordt aanvaard. Wie het eerste de meet passeert is winnaar en mag zich gelukkig prijzen met de H.A.V. wimpel. Voor bedrijven en ondernemingen is het een geweldige mogelijkheid om te netwerken of vorm te geven aan teambuilding activiteiten. Het streven is dat er dit jaar rond de 35 deelnemers zijn aan de Bokkingrace. Uiteraard wordt er goed voor de inwendige mens gezorgd d.m.v. een proviandmand met drankjes en hapjes ...


Inlichtingen en inschrijving (brochure)

Inlichtingen over dit nautische evenement kunt u inwinnen bij Henk Stijkel, coördinator inschrijvingen Bokkingrace 2018, telefoonnummer 06-51 56 01 90.


Ook op zaterdag 10 en zondag 11 juni vinden er
diverse activiteiten plaats bij en rond de
Vischafslag aan de haven
.


Inschrijven kan via Bokkingrace@VisserijHistorieHarderwijk.nl. (0218)KLIK op een foto voor een UITVERGROTINGNIEUWS|BOTTER STICHTING|VISCHAFSLAG|VISSERIJDAGEN|ARRANGEMENTEN|CONTACT
Foto: OGB Design

VISSERIJDAGEN


   Visserijdag
@VisserijHistorieHarderwijk.nl


Foto impressie Visserijdagen 2018

Donderdag 7 juni

Vrijdag 8 juni

Zaterdag 9 juni


Foto impressie Visserijdagen 2017

Donderdag 8 juni

Vrijdag 9 juni

Zaterdag 10 juni


Kijk hier naar de Bokkingrace

met een YouTube filmpje

tijdens de Visserijdagen 2017.


Tussenstop Bokkingrace Harderwijk doet Zeewolde aan. Ontvangst op de kade bij de Aanloophaven.OP DE VISSERIJDAGEN VIEREN

WE TROTS ONS

HANDELS- EN VISSERIJVERLEDEN


De visserijcultuur is letterlijk en figuurlijk drooggevallen. Voor ons reden om de tradities van het vissen levend te houden in Harderwijk.


Admiraal varen wordt ieder jaar in Harderwijk tijdens de visserijdagen gehouden. Een soort keuring van de schepen en diens bemanning. En er is een moment dat de overleden vissers uit Harderwijk worden herdacht. Er wordt ook een traditionele bokkingrace gehouden.