Visserij Historie Harderwijk
Nieuws Botter Stichting Vischafslag Visserijdagen Arrangementen Contact

TOP

ARRANGEMENTEN


   BotterHuren
@VisserijHistorieHarderwijk.nl


Onze botters liggen in de

Vissershaven, ter hoogte van het

havenkantoor van ons Gemeentehuis.BELEEF DE ZUIDERZEE!

Zeilen met Authentieke visserschepen als de HK21, HK22 en HK172 is een bijzondere belevenis.


Onder leiding van een vakbekwame schipper en scheepsmaat verzorgen wij voor u een schitterende zeiltocht over de Veluwerandmeren.


Uw actieve deelname zal daarbij worden gestimuleerd. De tijdsduur van de tocht wordt in overleg met u bepaald en kan variëren van een dagdeel tot een gehele dag. Ook zeiltochten in het avondlijk schemer behoren tot de vele mogelijkheden.


DE BOTTER

De botter is een scheepstype dat vroeger werd gebruikt voor de visserij op de Zuiderzee. Grotendeels uit eikenhout gebouwd en destijds uitsluitend op zeilen voortbewogen.


In het bruine zeil en op het boeisel van het schip voerden de schepen de registratietekens van hun thuishaven. HK staat voor Harderwijk. De HK21, HK22 en HK172 zijn eigendom van de Harderwijkse Botter Stichting.


MOGELIJKHEDEN

De schepen kunnen gehuurd worden voor een rondvaart, of voor 2 tot 8 uren per dag. Met meerdere uren kunnen havenplaatsen als Zeewolde (6 uren of meer), Elburg of Spakenburg (8 uren) worden aangedaan.


Een tocht naar één van de onbewoonde eilanden zijn tot de mogelijkheden. Voor of na de vaartocht zijn er vele recreatieve mogelijkheden in Harderwijk; een stadsrondleiding, bezoek aan het stadsmuseum of de molen etc. Ook telt Harderwijk vele gezellige restaurants en terrasjes.


ONTSPANNING

Onderga de unieke combinatie van nostalgisch avontuur en weldadige ontspanning op onze botters. Maximaal twaalf passagiers kunnen op onze volledig eikenhouten schepen een vaartocht over de Randmeren en het IJsselmeer beleven.


Terwijl onze ervaren schipper en de scheepsknecht een oogje in het zeil houden, genieten en u en uw medeopvarenden van het directe contact met de omringende natuurelementen. Als opvarende krijgt u een goede indruk van het sobere, harde vissersleven van weleer.


HISTORIC BOTTER SAILING EXPERIENCE

Het is voor de Botterstichting en Vischafslag een uitdaging om het varend historisch erfgoed te laten zien. Het historisch verleden te verbinden aan het heden.


Vanaf vandaag zijn wij ook te boeken via Airbnb.

Alvast voor de zomermaanden. Bottervaren en de vischafslag te boeken als een eXperience bij Airbnb! De botter ervaring in Harderwijk is nu wereldwijd te boeken via Airbnb. (0619)


VAARTOCHT OP EEN ECHTE HARDERWIJKER BOTTER!

Voor de echte Harderwijkers is het natuurlijk een 'must' en voor de toeristen en bezoekers van onze mooie stad is het een prachtige gelegenheid om Harderwijk eens van de andere kant te zien, vanaf de waterkant. Op de komende woensdagen als Harderwijk het toneel is van de zomermarkt staat de mogelijkheid een rondvaart te maken op een echte botter. Ook de zaterdagen in de zomerperiode varen onze schepen vanaf de haven in Harderwijk. De HK21, HK22 en HK172 liggen gereed bij de Vischafslag en maken bij voldoende belangstelling tochtjes van een klein uurtje op het Wolderwijd.


U vaart dan met de botter langs de dijk van Oostelijk Flevoland, richting Zeewolde. De tocht duurt een klein uurtje en onderweg zal de schipper u het een en ander vertellen over deze 'monumenten' van de Zuiderzee, niet zelden al ouder dan 100 jaar die nog steeds op het water zijn. Nu niet meer om te vissen, maar om met toeristen en dagjesmensen een gezellige en mooie boottocht te maken.


Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Vischafslag aan de Havendam. Onze schepen verzorgen rondvaarten op de woensdagen en de zaterdagen in het zomerseizoen.

Wilt u langer varen, dan bestaat er ook de mogelijkheid om met een gezelschap een dagtocht te maken naar bijvoorbeeld Elburg of Spakenburg.

Kijk voor de mogelijkheden verder op deze pagina.


BOTTER HUREN IN DE MAANDEN APRIL T/M OKTOBER

De botters van de Harderwijkse Botter Stichting worden ten alle tijden gevaren door twee vakbekwame bemanningsleden. Naast deze bemanning biedt elke botter gelegenheid voor maximaal 12 passagiers. Op zondagen houden onze schippers een rustdag.


RONDVAARTEN EN ARRANGEMENTEN

Wil u net zoals de oude visserlui ervaren hoe het voelt om met een houten vissersschip van 18.000 kg het ruime sop te kiezen, bieden wij ook vaartochten aan met onze authentieke schepen. Het minimale aantal passagiers bedraagt 8 personen.

Voor een tocht van ca. 70 minuten  bedragen de kosten € 10,00 p.p.

Dit arrangement heeft alleen betrekking op het zomerseizoen.


ZEILTOCHTEN

 • tot 2 uur -  € 195,00
 • tot 4 uur -  € 300,00
 • tot 8 uur -  € 500,00 *


De geldende tarieven zijn inclusief schipper en bemanning en BTW.


* Bij deze langere tochten kunt u ook kiezen voor een dagtocht naar Elburg of Spakenburg.

We kunnen uw dagje compleet maken met een verzorgingspakket kaas/vlees producten of voor een vis arrangement (bestaande uit haring, zalm en paling). Ook voor drankjes kan uiteraard worden gezorgd. (naar keuze fris, bier en wijn). Dat is allemaal vooraf te bespreken. Als de weersomstandigheden het toelaten gaan we zeilen, is het niet het geval dan varen we op de motor. Denkt u in elk geval aan warme kleding. Kies voor een origineel en geslaagd dagje uit op een botter van de Harderwijker Botterstichting! Tijdens de vaartocht is het prettig sportieve kleding te dragen. Vaak is het op het water iets kouder dan op de wal.


BEREIKBAARHEID

Plaats van afvaart is de Vissershaven in Harderwijk.

De botter ligt voor u gereed ter hoogte van het Havenkantoor van ons Gemeentehuis.


BOEKINGEN

Voor een offerte of boeking van een vaartocht graag contact opnemen met BotterHuren@VisserijHistorieHarderwijk.nl met de keuze van uw botter(s).


TEVENS KUNT U EEN BEZOEK BRENGEN AAN ONZE BUREN

 • Molen de Hoop is een authentieke stellingmolen uit 1778 die nog steeds als korenmolen in gebruik is. www.harderwijksemolen.nl
 • Voor een uitstekende lunch kunt u terecht bij scheepswerf Veluvia.
  Gasterij de Helling -
  www.veluvia.nl


HK21

De geschiedenis van de botter HK21 is vooral ook het verhaal de Harderwijkse familie Klaassen die vele jaren met dit schip in de visserij haar brood verdiende. Vanaf haar bouwjaar 1909 tot het jaar 1964 stond de botter op naam van de familie Klaassen en bleef Harderwijk de thuishaven.


De vissersvloot van Harderwijk had in de oorlog veel schade geleden. Voor de voedselvoorziening was het van belang dat er weer snel gevaren en gevist kon worden. Er waren vele gegadigden om gehellingd te worden. De betrokken schippers besloten onderling te loten over de volgorde. De HK21 was in 1946 aan de beurt. Het schip werd op de kleine helling door Piet Engelgeer duchtig onder handen genomen. Behalve een vernieuwd achterschip werd de botter ook met 1½ meter verlengd. In de formulieren van aangifte wijzigt de lengte van 10,30 meter naar 11,80 meter. De vernieuwde HK21 blijkt door zijn verlenging een snellere zeiler te zijn geworden.


HK22

De HK22 is een van de laatste echte Marker botter.

Hij werd in 1889, meer dan honderd jaar geleden, gebouwd op de werf van De Haas in Monnickendam.

De HK22 heeft nog andere nummers gehad, omdat het schip van eigenaar veranderde. Het huidige nummer, HK22 komt van Hendrik Petersen uit Harderwijk. Petersen, ook wel Petje genoemd, heeft ermee gevist tot 1958. De boot van Petje was een begrip in Harderwijk. Vanuit de visserij werd de HK22 gekocht door studenten. Daarna maakte de botter deel uit van Bob’s rondvaartvloot in Spakenburg. Nol Bruul zeilde met het schip tot 1987 op de kant bij Wanneperveen aan zijn lot werd overgelaten.


Toen Piet Muilwijk het schip kocht was er niet veel meer van over. Het hele schip hing met blikken plaatjes aan elkaar. Het schip werd naar Emmen verscheept waar het een intensieve restauratie onderging. Piet en Theo hebben hier in een groenteloods 6 jaar aan de HK22 gebouwd en in 1994 ging het als nieuw te water. De HK22 bevaart nu weer de wateren waar ze een eeuw geleden ook voer. Toen uit pure noodzaak om vis te vangen. Hard werken voor weinig geld. Nu als recreatie, hard werken en veel plezier.


HK172

De HK172 werd eind vorige eeuw gebouwd op de werf van Schepman in Kampen. Onder registratienummer EB28 maakte de botter aanvankelijk deel uit van de Elburger Vissersvloot. Het schip deed in de beginjaren dienst bij de vangst van haring, spiering, ansjovis en bot. Ook werd het uitgerust met een dwarskuil en aalkubben. In 1942 onderging de HK172 een ingrijpende timmerbeurt op de werf van Balk in Elburg. Het schip bleef tot 1958 als visserijschip in bedrijf. In november van dat jaar werd de botter verscheept naar Zaandam, alwaar hij dienst deed als pleziervaartuig. Sinds 1981 is de HK172 in bezit van de Harderwijkse Botter Stichting. Deze besloot tot grondige renovatie. Sinds eind jaren tachtig bevindt het schip zich weer in originele staat.


Met Harderwijk als thuishaven, is de botter weer terug op de eigen vertrouwde Oostwal.

Want de voormalige Oostwalvissers – met Harderwijk als dominante havenplaats - pasten voornamelijk dezelfde vistechnieken toe. De visserman van de Oostwal was in de eerste plaats een zeilvisser. Reden waarom hij hoge eisen stelde aan de zeilvaardigheid van de botters, waaronder de HK172.


INBEGREPEN

 • Huur van het schip met schipper en scheepsknecht.
 • Het schip wordt schoon opgeleverd.
 • Keukenpapier en vuilniszakken.
 • Brandstofkosten.
 • Haven-, brug- en sluisgelden.


NIET INBEGREPEN

 • Storm-, annulerings- en reisverzekering.
 • Brandstofkosten (bij meerdaagse tochten).
 • Oliegoed, laarzen en kinderzwemvesten.
 • Maaltijden (wij verwijzen u hiervoor naar het speciale botter arrangement).
 • Haven-, brug- en sluisgelden en toeristenbelasting (bij meerdaagse tochten).


VAREN OF NIET VAREN?

Afgezien van de schipper en de scheepsknecht wordt over het algemeen met een relatief onervaren bezetting gevaren. Daarom varen we om veiligheidsredenen niet bij windkracht 6 of hoger.

Ook andere weersomstandigheden kunnen ertoe leiden dat de schipper besluit niet uit te varen. Is dit het geval, dan kunt u in overleg met de Harderwijkse Botter Stichting een nieuwe afspraak maken.


VERZEKERING

Onze botters zijn WA verzekerd. Desondanks doet u er goed aan een aparte opvarendeverzekering af te sluiten. Deze biedt n.l. een goede dekking bij annulering, schade aan reisbagage en ongevallen.


ANNULERING VAN DE HUUROVEREENKOMST

Bij annulering van de huurovereenkomst bent u verschuldigd:

 • tot 1 maand voor de afvaart: 50% van de overeengekomen huursom.
 • 1 maand tot 2 weken voor de afvaart: 75% van de overeengekomen huursom.
 • 2 weken tot 1 dag voor de afvaart: 90% van de overeengekomen huursom.
 • bij afvaart: 100% van de overeengekomen huursom.
 • annulering van de vaart als een gevolg van een aan de Stichting toe te rekenen oorzaak geeft het recht op terugbetaling van 100 % van de betaalde huursom.


KLIK op een foto voor een UITVERGROTINGNIEUWS|BOTTER STICHTING|VISCHAFSLAG|VISSERIJDAGEN|ARRANGEMENTEN|CONTACT


Foto: OGB Design