Visserij Historie Harderwijk
Nieuws Botter Stichting Vischafslag Visserijdagen Arrangementen Contact

TOP

Archief 2017 + 2016
ONDERWIJSPROJECT 'DE BOTTERVISSERS VAN HARDERWIJK'

Harderwijk is een oude vissersplaats en we mogen ons verheugen op een kleine bruine vloot met botters in de haven en sinds 2016 zelfs met een echte Vischafslag. Maar, wie weet er nog iets over het oude ambacht van de visserij, de gebruikte visserijmethoden of hoe de vissers vroeger leefden.


Voor leerlingen in het basisonderwijs is er een complete lesbrief 'De Bottervissers van Harderwijk' beschikbaar inclusief een docentenhandleiding. In drie praktische lessen wordt aandacht gegeven aan de visserijhistorie, de schepen en de vangst en het leven, zoals de vissers dat vroeger leefden.


De lesbrief is voorzien van een aantal opdrachten die zowel individueel als in groepsverband kunnen worden uitgevoerd en die allen betrekking hebben op het visserijverleden van Harderwijk.


Voor leerlingen van het basis-, en voortgezet onderwijs in de leeftijd van 10 tot 14 jaar vormt het een interessant lespakket dat zich prachtig laat combineren met een bottertocht en een bezoek aan de Vischafslag of het Vissershuisje. Zo wordt de geschiedenis weer tot leven gebracht en maken leerlingen kennis met de kern van het oude Harderwijk. (0717)VAARTOCHT OP EEN ECHTE HARDERWIJKER BOTTER!

Voor de echte Harderwijkers is het natuurlijk een 'must' en voor de toeristen en bezoekers van onze mooie stad is het een prachtige gelegenheid om Harderwijk eens te zien van de andere kant, de waterkant. Op de komende woensdagen als Harderwijk het toneel is van de zomermarkt (wordt het echt zomer?) bestaat de mogelijkheid een rondvaart te maken op een echte botter.


De HK21, HK22 en HK172 liggen gereed bij de Vischafslag en maken bij voldoende belangstelling tochtjes van een klein uurtje op het Wolderwijd.
U vaart dan met de botter langs de dijk van Oostelijk Flevoland, richting Zeewolde. De tocht duurt een klein uurtje en onderweg zal de schipper u het een en ander vertellen over deze 'monumenten' van de Zuiderzee, niet zelden al ouder dan 100 jaar die nog steeds op het water zijn. Nu niet meer om te vissen, maar om met toeristen en dagjesmensen een gezellige en mooie boottocht te maken. Kaarten zijn te verkrijgen bij de Vischafslag. (0717)


STICHTING VISSERIJDAG LEGT DE LAT HOOG OP 8,9 EN 10 JUNI 2017

Ging de strijd om de HAV wimpel (Harderwijk als Visserijstad) vroeger naar de visser die de beste besomming maakte tijdens de eerste week van de visserij, tegenwoordig gaat het erom wie het eerste terug is in de haven van Harderwijk, met een mandje gerookte bokkingen dat in Zeewolde is opgehaald. Zo wordt de bokkingrace niet alleen een aangelegenheid van de oude stad Harderwijk, maar is ook de nieuwe gemeente Zeewolde betrokken.De Bokkingrace is overigens het hoogtepunt van de Visserijdagen, maar zeker niet het enige evenement. Samen met de traditionele palingrookwedstrijd en de oude ambachten zijn er deze keer ook optredens. Op zondag volgt een afsluiting met een Sing-inn, een verwijzing naar de christelijke basis die kenmerkend was voor de meerderheid van de vissers.


De aftrap voor de Visserijdagen vindt plaats op donderdag 8 juni, als de deelnemende botters in de Harderwijkse haven arriveren. Dat geeft altijd een gezellige sfeer en de geur van touw en teer voert weer even de boventoon. Die avond is er met medewerking van het koor Kunst na Arbeid uit Hierden een optreden bij de Vischafslag waar het muzikale en nautische met elkaar verenigd zullen worden. Natuurlijk toegankelijk voor de bemanningen, maar ook voor Harderwijkers die van deze sfeer willen genieten.


Op vrijdag beginnen al vroeg de voorbereidingen voor de Bokkingrace die rond 13.00 uur op het Wolderwijd van start gaat. Bedrijven kunnen met of voor hun relaties een schip huren dat rijkelijk van proviand is voorzien. Een deskundige bemanning staat de teams bij die ook zelf de zeilen mogen hijsen en kunnen bijdragen aan het vaarplezier.


Zo vormt deze middag de ultieme mogelijkheid om te ontspannen en te netwerken in een omgeving waar vroeger de netten over de bodem van de Zuiderzee werden getrokken. Ontspanning door inspanning als het ware. De winnaar ontvangen aan het einde van de middag de HAV-wimpel, maar eigenlijk is elke deelnemer winnaar. De opbrengst van de Visserijdagen is bestemd voor behoud en onderhoud van de historische botters.


Na afloop is het tijd voor een gezellige party bij de Vischafslag, en wie nog honger of dorst heeft kan zich hier uitleven. De teams kunnen onderling ervaringen uitwisselen en op een ontspannen manier contacten leggen met elkaar.


DE VISSERIJDAGEN 2017 BELOVEN NU AL EEN SUCCES TE WORDEN

Bedrijven die interesse hebben kunnen via Visserijdag@VisserijHistorieHarderwijk.nl of via M: 06–51 56 01 90 contact opnemen met Henk Stijkel die de coördinatie rond de inschrijvingen verzorgd. Ondernemingen die voorgaande jaren hebben deelgenomen krijgen de brochure automatisch per post toegestuurd! (0617)


HET WAS FANTASTISCH!

Publiek, vrijwilligers en bestuur kijken terug op fantastische visserijdagen die op 8, 9, 10 en 11 juni in Harderwijk zijn gehouden. Het evenement ging van start op donderdag 8 juni toen al veel botters de vernieuwde haven kwamen binnenvaren. En toen Kunst na Arbeid uit Hierden om klokslag 20.00 uur met een geweldige uitvoering in de grote tent naast de Vischafslag begon, zat de stemming er direct goed in. Het weer zat mee en iedereen liep goed gemutst bij de haven.


Ook de vrijdag begon voorspoedig. Na het schippersontbijt en de palaver werd secretaris Nel Annen verrast met de Zilveren Botterspeld. Verdient met de jarenlange belangeloze inzet. Van harte gefeliciteerd Nel! We hopen dat je nog lang actief zult zijn voor onze Stichtingen.


In de loop van de ochtend veranderde het weer en het al aangekondigde regenfront kwam pal over Harderwijk. Tijdens het uitvaren voor de Bokkingrace, rond 12.00 uur regende het pijpenstelen en rond 13.00 uur was iedereen doorweekt. Nauwlettend werden de buien op buienradar gevolgd en de weersvoorspelling kwam uit. Na 13.00 werd het droog, stak er en flinke bries op en waaide iedereen weer droog. Toen even later het zonnetje ook nog doorkwam werd het uitstekend zeilweer en zeilden de dertig botters met de zeilen in top richting Zeewolde om daar de bokking aan boord te hijsen. De sfeer zat er goed in en er werd prachtig gezeild. De GT13 (Grafhorst) met aan boord relaties van Hotel Baars finishte uiteindelijk als eerste en mocht de felbegeerde HAV-wimpel in ontvangst nemen, gevolgd door de HZ 1 met relaties van Eco-deuren en de EB 18 met Pluimveebedrijf Mons. Van de deelnemende gemeenten ging Zeewolde met de eer strijken, gevolgd door Harderwijk en hekkensluiter Ermelo. Maar meedoen is belangrijker dan winnen en door het mooie zeilen mochten alle deelnemers zich winnaar voelen.


‘s Avonds kwam Piet Paulusma het weer voorspellen. En met het Harderwijker Buffet bij de Vischafslag werd het nog lang en erg gezellig. Voor wie Piet Paulusma heeft gemist volgt hier nog een link. (met dank aan Jan Conelissen). Voor veel vrijwilligers was het een lange dag en de volgende morgen weer vroeg uit de veren. (0617)


PROGRAMMA VISSERIJDAGEN HARDERWIJK 2017

DONDERDAG 8 JUNI

  • 15.00 uur - De botters komen binnen varen vanaf de middag tot in de avond.
  • 20.00 uur - Concert aan de haven, Muziekvereniging ‘Kunst Na Arbeid‘ speelt en tijdens het concert worden prachtige beelden uit de 70’s getoond. Toegang gratis.


VRIJDAG 9 JUNI

Tot 10.00 uur kunt u de botters voor de Bokkingrace bekijken.

  • 10.45 uur - Groepsfoto bij iedere botter voor de Bokkingrace deelnemers.
  • 11.30 uur - Vertrek botters uit de Vissershaven.
  • 15.30 uur - Einde Harderwijkse Bokkingrace.


ZATERDAG 10 JUNI

  • 11.00 uur - Havendam: Kranslegging bij het herdenkingsmonument ‘Verdronken Vissers’.
  • 12:00 uur - Start dagprogramma:

  - Havendam: oude ambachten, brocante markt en

    paling roken.

  - Botterwerf en Vischafslag: films over visserij van

    vroeger, fotocollage en muziek.

  - Molen: programma. (volgt later)

  - Veluvia: muziek.

  • 13:00 uur - Start Bottervaren.


TOEGANG VOOR ALLE FESTIVITEITEN IS GRATIS EN TOEGANKELIJK VOOR ALLE LEEFTIJDEN

Om op zaterdag met een botter mee te kunnen varen kun je vanaf 12:00 uur een ticket kopen op de Havendam bij de “viskar” nabij het Havenkantoor.


ZONDAG 11 JUNI

  • Een Christelijke sing-in, in de grote tent bij de Vischafslag om 11.30 uur. (0617)


VISSERIJDAGEN; NOSTALGIE VAN DE BOVENST PLANK

Nog eventjes en het zijn weer visserijdagen in en rond de haven van Harderwijk.

Vanaf donderdagmiddag 8 juni zullen oude platbodems uit Elburg, Huizen, Bunschoten & Spakenburg weer koers zetten naar Harderwijk om hier in de haven af te meren. De haven zal net als vroeger 'bruin' zijn van de geteerde zeilen en ruiken naar de geur van hout en teer. Voor liefhebbers van oude schepen is het een genot om een haven-wandelingetje te doen. Uiteraard zijn ook de Harderwijker botters op deze dag aanwezig. Muzikale opluistering van deze ontvangst op donderdag 8 juni zal 's avonds worden gedaan door het koor Kunst na Arbeid uit Hierden, die ongetwijfeld hun repertoire zeemansliederen ten gehore zullen brengen.


Vrijdag 9 juni zal hier het toneel zijn van de 'Bokkingrace' met de HAV-wimpel als trofee. Vijfendertig schepen hebben zich aangemeld om mee te doen met de race, die 's middags op het Wolderwijd van start gaat en die via de haven van Zeewolde terugkeert naar Harderwijk. In de Haven van Zeewolde wordt een mandje gerookte Bokking gescoord, vandaar de naam Bokkingrace. Aan boord van deze schepen zijn gasten van diverse bedrijven en verenigingen die in dit evenement een prachtige netwerkbijeenkomst zien. Ongedwongen aan boord, met een visje en een drankje werken aan het team en de onderlinge relaties.


Onder de bedrijven zijn dit jaar weer oude bekenden, maar ook nieuwe ondernemingen. De bemanning van de schepen bestaat uit vrijwillige professionals, waaronder een schipper, een stuurman en een hulp. Aan het einde van de middag zal in de Vischafslag de prijsuitreiking en uitreiking van de HAV- wimpel plaatsvinden met na afloop een smakelijk Harderwijker Buffet voor gasten en opvarenden van de bottervloot. Ongetwijfeld wordt het een gezellig samenzijn aan de haven.


Op zaterdag 10 juni is het Aaltjesdag en bruist de stad van de activiteiten. Om 11.00 uur is bij het standbeeld van het Vissersvrouwtje op het 'bargje' de herdenking van de verdronken vissers. In de middag zijn er rond de Vischafslag de bekende kraampje met o.a. stadstekenaar Henk Bakker en oude ambachten. Uiteraard is er de jaarlijkse palingrookwedstrijd waar behalve paling ook makrelen, forel en kip zal worden gerookt. Vanuit de Vischafslag worden bottertochtjes op het Wolderwijd georganiseerd en heeft eenieder de kans om een tochtje te maken op zo'n authentiek vissersvaartuig.


Op zondag de 11 juni worden de Visserijdagen afgesloten met een Sing-inn in de grote tent bij de Vischafslag. Deze dienst wordt georganiseerd door de Evangelische Gemeente Harderwijk en wordt geleidt door Jan van de Vegt. Muzikale medewerking wordt verleend door de huisband. Aanvangstijd voor deze dienst is 11.30 uur. Kortom, een mooie afsluiting van een aantal prachtige dagen!


Uiteraard hopen we op gunstige weersomstandigheden en zijn we verheugd met de inzet van tientallen vrijwilligers. Zonder hen zou een evenement als de Visserijdagen niet georganiseerd kunnen worden. (0517)


RAPPORT ‘COMMISSIE WIJZE MENSEN’ BESPROKEN MET BESTUUR

Afgelopen week is rapport uitgebracht over een onderzoek dat in opdracht van het bestuur van de Stichting Visserijdag Harderwijk / Harderwijkse Botter Stichting / Stichting Vischafslag Harderwijk is gemaakt door een commissie van wijze mensen.(0517)


NIEUW FOLKLORISTISCH FENOMEEN IN HARDERWIJK “NK BOTTER SLEPEN”

Op Koningsdag 2017 vindt in Harderwijk voor het eerst het 'open' kampioenschap 'Botter slepen' plaats. Omdat het ook landelijk de eerste keer is dat dit kampioenschap wordt gehouden, is er feitelijk sprake van het 'Nationaal Kampioenschap Botter slepen'.


Bij het 'Botter slepen' gaat het erom om met handkracht zo snel mogelijk een botter vooruit te trekken door het water in de haven van Harderwijk. Als de finishlijn is bereikt wordt de tijd geklokt.

Het snelste team, dat uit vier personen bestaat, is winnaar van het spel. De organisatie van het kampioenschap 'Botter slepen' ligt in handen van de Botter Stichting Harderwijk.


Teams van vier volwassen personen kunnen zich inschrijven. Dat mogen vertegenwoordigers zijn van een sportclub zijn of inwoners van een straat. Ook teams uit andere plaatsen uit de regio (of daarbuiten) zijn welkom, evenals teams van bedrijven of vriendenclubs. De krachtmeting vindt plaats op Koningsdag 2017, dus donderdag 27 april van 's middags twee tot vier uur in de haven in Harderwijk. Aanmelden kan schriftelijk tot uiterlijk donderdag 20 april 2017 via BotterStichting@VisserijHistorieHarderwijk.nl of info@vischafslagharderwijk.nl. De winnaars zijn de eerste lokale, maar dus ook nationale kampioen 'botter slepen' van Nederland. Behalve die grote eer verzekeren de winnaars zich van een geheel verzorgde bottertocht voor tien personen op een mooie avond in 2017. De kosten voor inschrijving bedragen 12 euro per team. De opbrengst is bestemd voor onderhoud van de authentieke Harderwijkse botters. (0417)


HK172 TE WATER GELATEN

Zo'n twintig vrijwilligers hebben 'm deze winter flink opgekalefaterd. Vrijdag was ie klaar en mocht burgemeester Harm Jan van Schaik het paradepaard van de Harderwijkse Botter Stichting, de botter HK172, te water laten.


Dat gebeurde onder toeziend oog van flink wat plaatsgenoten die het Harderwijkse visserijverleden een warm hart toedragen. Niet zo vreemd, want de HK172 was de eerste botter die de Botter Stichting in 1980 aankocht om zo het varend erfgoed van Harderwijk veilig te stellen. Het schip is de afgelopen decennia veelvuldig gebruikt voor het maken van dagtochten en nam ook deel aan onderlinge botter zeilwedstrijden, waaronder de beruchte roemruchte Oost- en Westwalwedstrijden op IJsselmeer, Markermeer en Randmeren.


De HK172 is grondig opgeknapt. Op 26 november vorig jaar werd de botter uit het water getakeld en is de volgende twee en een halve maand in de botterloods naast de Visafslag aan de Havendijk flink onderhanden genomen door zo'n twintig vrijwilligers. In ploegen van vijf man hebben ze zeven dagdelen per week - op dinsdag zelfs de hele dag - onder leiding van scheepstimmerman Karel Blok het schip weer vaarklaar gemaakt. ,,Het schip is van buiten en van binnen schoongemaakt, geschuurd, gebreewd met - net als vroeger - onder andere hennep en katoen", vertelt Bernhard Munnike, één van de vrijwilligers van het eerste uur. “Nee, er is geen spek in de kieren gegaan. Wel gewone kit".


De tewaterlating van de schitterend opgeknapte botter vond plaats bij de Vischafslag.

Volgens voorzitter Fred Zoer van de Harderwijkse Botter Stichting was het voor het eerst in zeventig jaar dat er op die plek weer een schip te water werd gelaten. Midden vorige eeuw lag op de plek waar nu de Visafslag staat een 'kleine helling' van 'De Toekomst', een hellingbaan met een loods waar de vissers hun boten repareerden en in- en uit het water haalden.

Nu ging het met een stalen liftconstructie die de schepen hydraulisch in en uit water takelt. Het schip is van buiten en van binnen schoongemaakt, geschuurd en gebreewd met onder andere hennep en katoen. (0217)


LEZING IN VISCHAFSLAG DRUK BEZOCHT

De belangstelling voor het visserij verleden is in Harderwijk beslist niet uitgedoofd, getuige de volle Vischafslag, waar Willem van Norel op 8 december 2016 een lezing over dit onderwerp gaf. Willem van Norel is een begenadigd spreker met kennis van zaken die 'voor de vuist weg' het onderwerp van verschillende kanten kan belichten. Dat deed hij op deze avond aan de hand van familiefoto’s, een filmpje over de sluiting van de dijk en een vergelijk over de overeenkomsten tussen Elburg en Harderwijk.


Er waren in vroeger tijden veel bindingen tussen Harderwijk en Elburg. Harderwijkse mannen trouwden met vrouwen uit Elburg of Harderwijkse gezinnen verhuisden in zijn geheel naar het vestingstadje.

Van Norel vertelde dat het de verdienste van Elburger vissers was het ‘palingkistje’ uit te vinden, een verzwaard houten kistje, dat met wat aas op de bodem van het water werd afgezonken.


Er zaten soms wel 80 palingen in zo’n kistje, vertelde een van de aanwezige voormalige vissers in de zaal. De uitvinders werden er niet rijk van. Een Spakenburger viste zo’n kistje op en maakte ze op grote schaal na.


De Vischafslag fungeerde op deze avond precies waarvoor hij gebouwd is. Oude verhalen kwamen tot leven, en voormalige vissers en belangstellenden wisselden informatie uit.

De vertellingen uit die ‘goeie ouwe tijd’ werden beleefd en herbeleefd! Willem van Norel mag zeker nog eens terugkomen naar Harderwijk! (1216)


NOSTALGIE OP PAPIER IN DE BOTTERLOODS

Het leek wel een familiefeestje in de bovenzaal van de botterloods. Henk Bakker, de bekende tekenaar en ambassadeur van het St. Jansdal Ziekenhuis organiseerde hier de expositie ‘In en om de haven van Harderwijk’ met zijn werk. Honderden tekeningen werden tentoongesteld en uiteraard werd het nodige werk verkocht. Veel bezoekers mijmerden bij het zien van de tekeningen over het oude Harderwijk.


De verhalen plopten als vanzelf naar boven, dus werd het niet alleen een kunstzinnige, maar vooral ook nostalgische expositie, met aandacht voor het verleden van Harderwijk. ‘Henk haalt het verleden dichterbij’ was een opmerking van een van de bezoekers. En zo is het; het verleden is dichtbij, voor wie het wil zien en ervaren! (1116)


SCHIP OP DE WAL!

Zaterdag 26 november 2016 heeft het heugelijke feit plaatsgevonden dat voor het eerst in de historie van Harderwijk er op de locatie van de oude kleine Helling een botter in een botterloods is gereden. Na enige aanpassingen op de vroege zaterdagmorgen aan de Botterwagen is het allemaal voorspoedig verlopen.


Voor iedereen die zijn steentje of steen heeft bijgedragen om alle knelpunten die er waren op te lossen, bedankt! Zonder jullie inbreng was het niet mogelijk geweest om deze klus te klaren. Dit historische moment is op de camera vastgelegd door Jan Cornelissen. Jan maakt een filmpje van deze bijzondere gebeurtenis aan de haven. (1116)


FEEST OP HERHALING NA SUCCES VORIG JAAR

Goed nieuws voor mosselliefhebbers. Het Harderwijkse Mosselfeest gaat op herhaling. Ditmaal wordt het een tweedaags feest: op vrijdag- 16 en zaterdagavond 17 september op het Botterplein bij de Harderwijkse Vischafslag en Botterloods aan de Havendijk.


Vorig jaar ging de eerste editie van het mosselfeest van start. "Het idee erachter was het inzamelen van geld voor de bouw van de afslag en de Botterloods", vertelt mede-organisator Peter van den Berg. "Het werd een enorm succes: alle 450 kaartjes waren meteen uitverkocht. Omdat het evenement breed gedragen werd en de sfeer fantastisch was, hebben we toen direct besloten: dit krijgt een vervolg!"


Ook nu houden de organisatoren rekening met een stormloop, want met een kaartje (van twintig euro) kunnen de liefhebbers onbeperkt mosselen eten. Inclusief bijpassende sausjes en vers gebakken frites en stokbroden. Voor iets meer geld kunnen de wat luxere VIP-tafels en Familietafels in de Botterloods worden gereserveerd. De opbrengst komt net als vorig jaar ten goede aan de afslag, de Botterwerf en het onderhoud van de historische botters van de Botter Stichting.


Gerenommeerde koks uit Harderwijk koken en bereiden de verse mosselen vanaf zes uur 's op traditionele, Mediterraanse en op Marokkaanse wijze. Tien bedrijven sponsoren het mosselfeest: Hotel & Brasserie Baars, De Boterlap BBT, Palingrokerij & Vishandel Dries van den Berg, Van de Mheen Foodservices, Broodje Kok, Visgroothandel J&A, Maartenz Catering, Koninklijke Prins & Dingemanse, Drukkerij Wedding en Tomassen D&R.


Om de feestvreugde te vergroten hebben twee Harderwijkse shantykoren hun medewerking toegezegd: vrouwenkoor 'Kokkels en Mokkels' en het mannenkoor 'De Boekaniers'. (0716)


ZIEN, DOEN, BELEVEN

De Vischafslag en Botterwerf Harderwijk is een veelzijdige plek. Op 15 april 2016 vond de officiële opening plaats. Het gebouw heeft een educatieve, een culturele en ook een toeristische functie.

Daarnaast wordt er gewerkt; oude ambachten en nieuwe technieken worden toegepast om botters en andere schepen op te knappen. Soms puur voor het plezier, soms uit noodzaak. Maar het belangrijkste is toch wel dat in de Vischafslag- en Botterwerf Harderwijk aandacht wordt besteed aan het visserijverleden van Harderwijk. De Vischafslag die er ooit was, is opnieuw opgebouwd en daarmee wordt het verleden weer heden. Dit is belangrijk, immers: zonder verleden, geen toekomst! (0516)NIEUWS|BOTTER STICHTING|VISCHAFSLAG|VISSERIJDAGEN|ARRANGEMENTEN|CONTACTARCHIEF 2017 + 2016


KLIK op een foto voor een UITVERGROTING